Hundsport hos SBK

Hundsporter för såväl träning som tävling

Länkarna nedan går till Brukshundklubbens webb, där Du kan läsa mer.
Länkarna visar till SBK:s tävlingssidor, men det finns inget krav att tävla för att få träna.
Alla hundar – och hundägare – har utbyte av och mår bra av att träna. Inte minst för att relationen blir bättre och bättre.

Regler hittar Du under ”Tävling”
[Länkarna öppnas i nya fönster]

Bruks

Bruks är Svenska Brukshundklubbens ursprungliga gren. Inom brukssporten finns fyra grupper:

• Spår
  • Rapport
  • Skydds

Inom varje grupp finns fyra klasser: appell, lägre, högre och elit.

Lydnad

Lydnadssporten kom in i verksamheten på 1970-talet. Här finns också fyra klasser: startklass, klass 1, 2 och 3.

Rallylydnad

Rally är vår yngsta sport. Den kom till Sverige ca 2005. Den kan sägas vara en friare form av lydnad. Tävlingsgrenen har fyra klasser: Nybörjare, Fortsättning, Avancerad och Mästarklass.

Mondioring

Mondioring är en av Svenska Brukshundklubbens nyaste sporter och från 2017-01-01 kan man börja tävla i denna sport. Mondioringtävlingar innehåller lydnad, hopp och skyddsmoment. Alla momenten körs i en följd och programmet tar ca trekvart att genomföra (MR3) vilket betyder att hunden jobbar ca 45 minuter utan något/-n längre uppehåll/paus. Det finns tre klasser i Mondioring MR1, MR2, MR3.

Specialsök (Nose work)

SBK har lång erfarenhet av specialsök. Som frivillig försvarsorganisation har vi utvecklat vapen- och ammunitionssökande hundar. Men mögelhundar, tryffelhundar, kantarellhundar m fl är andra exempel på specialsökande hundar. På senare år har utvecklats en tränings-/tävlingsform – Nose work.

Freestyle – Heelwork to music

Freestyle är en av våra yngsta officiella hundsporter men den har snabbt blivit mycket populär. Välj ut någon av dina favoritlåtar och låt din hund utföra konster och göra tricks till musiken – här handlar det om show, utstrålning och glädje! Heelwork To Music är en variant av freestyle, även det till musik.

Agility

Agility är också en relativt ung sport. Den blev officiell i Sverige 1987, men har utvecklats enormt med omkring 100 000 starter per år. Agility har flera klasser, storleksbaserade (small, medium och large) som tävlar i agilityklass eller hoppklass. Man tävlar enskilt eller i lag.